Ptaki ozdobne
Login:
Hasło:
lub Zarejestruj się
  • Polecaj:

  • Informacje i porady:

    Gatunki i rasy:

    Indeksy:

    Ogłoszenia

    Informacje dodatkowe

    Nasza hodowla


    Ciekawe komentarze:
    Artykuł: Bażant złocisty
    Witaj kuba. Bażanta możesz odebrać od hodowcy kiedy chcesz z tym że kogut jest przydatny w hodowli jak ma minimum 2 lata i jest już w miarę wybarwiony i najlepiej jak masz jednego koguta i 2/3 kury więcej kogutów w wolierze i masz gwarantowane walki ...czytaj więcej
    siwy 2013-08-29 11:40:38
    Artykuł: Bażant złocisty
    Też miałem problem z zamarazającą wodą w poidłach. Kilka razy dziennie musiałem chodzić do woliery żeby wywalić bryłę lodu z poidła i nalać świeżej wody. Dolewanie ciepłej wody niewiele dawało bo przecież momentalnie stygła i zamarzała. Jednej zimy ...czytaj więcej
    Alek 2012-12-11 08:23:51
    Artykuł: Paw królewski
    zobacz, czy trawi jedzenie,czasem ma nie strawiony pokarm przez kilka dni,wtedy na sile daję pieprz mielony np. z kawalkiem zmoczonego chleba.wygrzeje i strawi,tak mialem ...czytaj więcej
    2012-11-20 20:38:27
    Artykuł: Paw królewski
    tu nie chodzi o to bo sprzatam kurnik raz w tygodniu i wymieniam cala słome wiec to nie to pawica ma spuchnieta jedna strone głowy a z oka wydziela sie piana jutro juz nie bedzie widziala na to oko bo jej zaschnie ta piana tak juz mialem z tym ze jeden ...czytaj więcej
    2012-10-28 13:40:31
    Artykuł: Paw królewski
    zastanawiam sie caly czas nad kupnem powstrzymuje mnie zblizajaca sie zima paw ktorego mam wychowywany jest jeszcze przez indyke chociaz ma juz 4 miesiace i jest juz przyzwyczajony wie gdzie sie schronic gdzie wchodzic na noc znowu kiedy kupie samca do ...czytaj więcej
    2012-10-06 18:19:21
    Artykuł: Paw królewski
    wszystkie znaki wskazuja ze jest to samica jednak dzisiaj zauwazylem ze kiedy 2 indyki lezaly sobie na trawie paw podniosl ogon do gory skrzydla opuscil na dol i zaczął sie puszyc jak robi to dorosly samiec i teraz sam juz nie wiem slyszalem ze samice ...czytaj więcej
    2012-10-01 20:33:00
    Artykuł: Choroby piskląt i kurcząt
    Mój kurczak z własnego wylęgu po 8 tygodniach dostał skrętu szyj, w gnieździe jest 7 kurcząt. choruje już 5 dni a inne kurczaki nie mają żadnych objawów choroby. chory kurczak tak ma okręconą szyje że trzyma ją na plecach, wygląda okropnie. Co to za ...czytaj więcej
    Kaśka 2012-09-01 15:56:43
    Artykuł: Paw królewski
    Moje pawice zaczęły znosić jajka po dwóch latach.W tym roku od maja .Podbieralem im i niosą nadal.Skonczą znosić chyba w tym miesiącu jak samiec zacznie tracic ogon.Samica znosi jajko co drugi dzien.U mnie znosi około 18 ...czytaj więcej
    ex 2012-07-22 19:24:58
    Artykuł: Przepiórki w hodowli
    Czyli jaja przepiórze w sklepach to zwykły chów klatkowy. Dziękuję, nie kupię choćby kosztowały nawe 1 grosz. Jakie aspekty zdrowotne może mieć coś powstałe w takim ...czytaj więcej
    jelonek 2012-07-07 17:30:31
    Artykuł: Bażant złocisty
    ja jaja podkładam pod zwykłe kury a najlepiej jest pod liliputke bo jest mala i lekka a karmie pasza do kurczakow i wszystko jest ok. złote wybarwiaja sie po roku czasu czyli z zeszłego roku wybarwiaja mi sie teraz. co do podkładaniajaj pod gołebie to ...czytaj więcej
    patryk28 2012-06-25 22:20:06

    Łabędź czarny (łać.Cygnus stratus)

    Mapa zakresu występowania Łabędzia czarnego w Australii
    Mapa zakresu występowania Łabędzia czarnego w Australii


    Zakres występowania:
         ptak ten jest rdzennym gatunkiem dla Australii, włącznie z Tasmanią. Głównie spotyka się je na podmokłych terenach południowych, ponieważ ptaki starają się unikać tropikalnych, północnych obszarów. Jednakże można się na nie natknąć na całym południu kontynentu oraz na terenach południowo-wschodnich Tasmanii. Łabędź czarny został z powodzeniem introdukowany w Nowej Zelandii już w 1864 roku, Europie i Ameryce Północnej. Dlatego zdarza się spotkać w Europie dziko żyjące Łabędzie czarne.
    Naturalne środowisko:
         zarośnięte tereny wodniste, bagniste rozlewiska, ujścia rzek, morskie laguny. Woda morze być morska, słodka czy słonawa w każdym środowisku ptaki czują się dobrze.

    Opis:
         Najbliższym krewniakiem Łabędzia czarnego jest Łabędź niemy.
    Łabędź czarny
    Łabędź czarny
    Samice są niewiele mniejsze od samców, a ich upierzenie jest delikatnie jaśniejsze.
    Pisklęta po wykluciu się są szarobure, a czarne pióra pojawiają się sukcesywnie w ciągu pierwszego roku życia.
    Kiedy ptaki są w pełni dojrzałe osiągają wielkość około 140cm, wagę od 3700 do 8750g. rozpiętość skrzydeł wynosi wtedy od 160 do 200cm.

    Dane hodowlane
         Łabędzie czarne są monogamiczne, nie rzadko parują się raz na całe życie. Okres godowy rozpoczyna się wraz z porą deszczową. I tak na terenie północno-wschodnim Australii rozpoczyna sie już w lutym, kiedy na terenach zachodnich kontynentu dopiero w sierpniu.
    • Okres rozrodczy: od lutego do września
    • Dojrzałość płciowa: jest osiągana już w 18 miesiącu życia, jednak ptaki nie składają jaj aż do skończenia 3- 4 rok życia.
    • Ilość miotów w ciągu roku: samice mogą składać jaja przez cały czas trwania okresu rozrodczego.
    • Wielkość miotu: od 5 do 12 (średnio 5 ) jasno zielonych jaj o wymiarze około 110x 70mm. Każde jajo jest składane w jednodniowym odstępie.
    • Okres inkubacji: od 35 do 48 dni.
    • Długość życia: maksymalnie 40 lat na wolności.
    Para łabędzi czarnych podczas godów
    Para łabędzi czarnych podczas godów
    Para Łabędzi czarnych z młodym
    Para Łabędzi czarnych z młodym
         Łabędzie czarne budują gniazdo o kształcie eliptycznym, o średnicy około 2m i wysokości około 40cm. Gniazdo to przyjmuje formę unoszącego się na wodzie kopca. Zbudowane jest z patyków, gałązek, uschłych liści, szczątków roślinnych połączonych w jedną całość błotem. Zarówno samiec i samica wysiadują jaja. Pisklęta są zagniazdownikami, czyli niemalże zaraz po wykluci są zdolne do opuszczania gniazda, pływania, jeżdżenia na grzbiecie rodziców, pokryte są puchem i maja otwarte oczy. Pisklęta mogą latać już po 2 miesiącach, ale pozostają z rodzicami aż do następnego sezonu rozrodczego. Często młodociane Łabędzie czarne tworzą stada aby znaleźć partnera lub partnerkę.
         Łabędzie czarne najmniej ze wszystkich łabędzi przywiązują się do terytorium, które mogą opuścić w poszukiwaniu pożywienia. Mogą także wtedy łączyć się w ogromne stada, by pokonywać tysiące kilometrów, zatrzymując się tylko po wodę. Patki podróżują w nocy, spożywając pokarm o zmierzchu. Podczas lotu nawołują się.
         Ptaki te żywią się głownie roślinnością, po którą mogą zanurkować, ale nie pogardzą też roślinami, liśćmi, które mogą znaleźć przy brzegu. Okazjonalnie żywią się owadami.
         Czarne łabędzie używają mowy ciała i dźwięków do komunikacji między sobą i aby odstraszyć wroga. Dźwięk jaki te ptaki wydają jest bardzo wysoki ale słaby. Chcąc się komunikować wachlują lub uderzają o podłoże na wpół rozłożonymi skrzydłami.
    Para Łabędzi niemych i Łabędź czarny
    Para Łabędzi niemych i Łabędź czarny
     Łabęź czarny wzbijający się do lotu
    Łabędź czarny wzbijający się do lotu












    Komentarze (9)
    Autor: admin     (2010-08-01,  13:15:13)      [odpowiedzi: 8]
    Temat:

    Komentarze na temat: Łabędź czarny


    Dyskusja użytkowników na temat: Łabędź czarny


    Dodaj nowy wątek

    Temat:
    Treść:
    Autor: Napisz wynik działania: 1minusplus 10 =
    Walczymy ze spamem w komentarzach. Spam generują roboty. Rozwiązanie powyższego działania przekonuje nas że nie jesteœ robotem :)
    Jesteś niezalogowany. Zaloguj się lub zarejestruj i zyskaj dostęp do zaawansowanych funkcji portalu zupełnie za darmo!